item10

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013nieuweserre
Plantengids
images1a
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland BelgiŽ Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Plantengids Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

ARBUTUS UNEDO ( Aardbeiboom)

Deze bijzondere bomen bestaan uit een geslacht van een tiental soorten , meestal kleine groenblijvende bomen, die eigenlijk tot de Ericaceae (Heidefamilie) behoren. De naam hebben ze ongetwijfeld te danken aan de eetbare maar helaas vrij smakeloze vruchten die op aardbeien lijken. Vooral het feit dat deze soort wintergroen is en ook in kalkhoudende grond zeer goed groeit maakt het een interessante aanwinst voor tal van tuinen.

De Arbutus Unedo komt voornamelijk voor in Zuid -Oostelijk Europa (en Ierland) , deze groenblijvende aarbeiboom heeft een brede struikachtige groeiwijze, de bast is rood vezelig, de bloem zijn wit met een roze blos in de herst. De witte bloemen verschijnen merkwaardig genoeg in de herfst, eigenlijk op het moment dat de vruchten van vorig jaar rijpen. Deze boomsoort is matig winterhard ( zone 7-10 ) Er bestaat ook een variŽteit 'Rubra' die dieproze bloemen heeft. Deze boom blijft ook op volwassen leeftijd een bescheiden hoogte hebben : nl 6M.

Arbutus andrachne (Griekse aardbeiboom - Oostelijke aardbeiboom) deze soort lijkt zeer goed op de Arbutus Unedo, heeft ongeveer dezelfde grootte maar de afbladerende schors is opvallend oranjerood, kaneelbruin gekleurd, daaronder bevindt zich een romig groene bast. De griekse aardbeiboom is iets minder winterhard en vooral jonge boompjes verdienen bescherming tegen vorst. ( standplaats: volle zon - hoogte en breedte : 6m , winterhardheid : zone 7- 10 )

Arbutus 'Marina' : kloon van Arbutus x andrachnoides en Arbutus canariensis- produceert bijna het hele jaar door rozige bloemen , de bladeren zijn bronskleurig in jonge fase en de bast is glad en rood van kleur. De eetbare vruchten zijn eerst geel en worden later rood. ( standplaats: volle zon, hoogte : van 8-15m en breedte : 6 tot 12 m - matig winterhard : zone 8-10

Arbutus menziesii: deze uit Noord-Amerika afkomstige aarbeiboom wordt voor de modale tuin veel te groot, met zijn 25 tot 30m hoogte is hij enkel geschikt voor grote tuinen en parken. Hij is breed vertakt en heeft een felrode afschilferende bast. (matig winterhard zone 7-10 )

Twee vermeldenswaardige cultivars zijn o.a:

* Arbutus unedo 'Elfin King' - ideale cultivar voor de kleine tuin ( hoogte en breedte 2m )

* Arbutus unedo 'Rubra' - roze bloeiende arbutus, met zeer rijke vruchtendracht.

Arbutus-unedo
ARbutus-unedo-globalview
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

Arbutusunedocloseup
item6
Plantengids Frankrijk BelgiŽ Verenigd Koningrijk