item10

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013nieuweserre
Plantengids
images1a
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Plantengids Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Dianthus (anjer, anjelier, nagelbloem, giroffel ) is een geslacht van ca 300 soorten polvormende vaste planten uit Europa en Azië dat tot de familie van de Caryophyllaceae behoort.

Bijna alle anjer soorten hebben smalle, grasachtige, blauwgroene tot grijsgroene bladeren, de bloemen zijn enkelvoudig met vijf gekartelde bloemblaadjes die bijzonder krachtig, zoet, kruidig geuren, de lengte van de bloemstengel wordt bepaald door de soort en de kleur varieert van roze, violet, bijna wit tot tweekleurig.

Standplaats : Anjers houden van een open standplaaats in een goed doorlaatbare, humeuze , licht vochtige (in de zomer) grond, de grond mag best ook wat kalk bevatten en regelmatig bemest worden. Anjers en zeker de steenanjer ( D. deltoides en zijn tuincultivars) zijn geschikt voor de rotstuin en spleten in muren .

Vermeerdering : - Zaaien in het vroege najaar kan makkelijk , maar de nakomelingen zullen niet soortecht zijn, let er ook op dat je zaailingen niet te nat komen te staan (nefast !), beter is het kruidachtige stekjes te nemen in het voorjaar of stekjes met een hieltje in het najaar. Scheuren kan na de bloei, graaf de zoden uit en deel ze voorzichtig in stukken . Het is ook heel makkelijk om afleggers in de nazomer te maken .

Culinair : reeds eeuwen worden de bloemblaadjes ( zonder het witte hieltje dat bitter smaakt) toegevoegd aan soep, wijn, azijn, saus, crèmes, boter, vruchtendrankjes . De bloemblaadjes hebben een scherp zoete geur, in versuikerde vorm dienen ze als decoratie van gebak of versiering van salades.

Dianthus soorten : het is onmogelijk ze alle 300 met hun afgeleide tuinvarianten weer te geven.

Dianthus armeria : zodenvormende , groenblijvende plant , bloeit in de zomer met kersrode tot roze niet-geurende bloempjes aan lange steeltjes, op donkere dagen blijven de bloemen gesloten . Hoogte : 0,3- 0,45m - Breedte : 0,4-0,5m. Winterhard.

Dianthus barbatus : duizendschoon , kortlevende , polvormende vaste plant uit Zuid-Europa, meestal als éénjarige aangeboden met spiesvormige grijsgroene blaadjes en roze bloempjes gegroepeerd in bloemhoofdjes. H: 0,3-0,6m - B: 0,15-0,3m. Goed winterhard usda zone 4b-9

Dianthus caryophyllus : Chabaud -anjer , tuinanjer, rode anjer , overblijvende plant uit het Middelandse zeebekken, winterhard, de bladeren zijn smal , grijsgroen tot blauwgroen op draadachtige stengels.De 'wilde' Chabaud anjer bloeit met roze of puperroze bloemen met een bijzondere kruidnagelgeur . De van de wilde soort afgeleide tuincultivars hebben een uitgebreider gamma aan kleuren . Hoogte : 0,5- 0,6m - Breedte : 0,45m .

Dianthus deltoides : steenanjer , overblijvende bodembedekkende anjersoort afkomstig uit Eurazië, geschikt voor rotsspleten en spleten in de muur, heeft kleine ,smalle blauwgroene blaadjes met een paarsroze waas en bloeit van juni tot september met grote , alleenstaande rode, roze tot zelfs witte bloempjes. Hoogte : 0,2- 0,4m , Breedte : 0,2-0,3m . Usda zone 3-9 (houdt echter niet van te natte standplaats in de winter !)

Dianthus gratianopolitanus syn. D. caesius : rotsanjer, zeer sterke en winterharde anjersoort, tapijtvormende vaste plant uit Midden en West-Europa, met kruipende, zelf wortelende stengels die langzaam één grote zode vormen , de rotsanjer bloeit van mei tot juli met geurige, roze tot rozerode, alleenstaande bloempjes.

Dianthus plumarius : grasanjer ,lijkt enigzins op D. gratianopolitanus maar zijn kroonblaadjes zijn nog dieper ingesneden, dit is een verre voorvader van vele tuinanjers . Het is een winterharde, groenblijvende vaste plant met smalle, grijsgroene tot blauwgroene blaadjes in losse zoden die in de zomer bloeit met sterk geurende witte , bloemen met een scharlaken rood hartje. Hoogte : 0,15 tot 0,3m - Breedte : 0,2-0,35m

Dianthus superbus : prachtanjer - Eurazische vaste plant, bloeit meestal met alleenstaande paarsroze tot roze, heerlijk geurende, bloemen met diep ingesneden bloemblaadjes . H: 0,5-0,7m - B : 0,3 -0,5m

Gekweekte kruisingen : zowel uit D. caryophyllus als uit D. plumarius zijn talloze tuincultivars ontstaan.

Dianthus soorten koop je best bij vaste planten kwekerijen , waar u de nodige informatie en beplantingsadvies kan verstrekt worden.

dianthusbarbatus
Dianthus cartusianum 2
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing - meer info over rozen

Hortensia's vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia's (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia 's zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook 'Mexican orange blossom' genoemd.

DIANTHUS - ANJER- SOORTEN

DianthusEileenLever
Dianthus 'Mondriaan' rozerood met witte rand 4
Dianthus groengeel chartreuse kleur
Dianthus oranjerood closeup
Beehappylaatjetuinzoemen

Dianthus carthusianorum

Dianthus barbatus : duizendschoon

Dianthus 'Mondriaan' rozerood met witte rand

Dianthus 'Eileen Lever'

Dianthus gratianopolitanus 'Pink Jewel' 10 tot 20cm hoog, bloeiperiode : mei juni
Dianthus 'Grans favourite' closeup bloem

Dianthus gratianopolitanus 'Pink Jewel' , hoogte : 10 tot 20cm , bloeiperiode : mei juni

Dianthus 'Grans favourite' closeup bloem

Plantengids Frankrijk België Verenigd Koningrijk