KRUIDEN MIX EN KRUIDENTIPS door meesterkok en Herborist Wim Maes van Cook and Herb (voor de nieuwe site : klik hier )
Kruidenmix en Kruidentips
Tip 1; Wie waagt die smaakt! Tracht uw eigen smaak en recepten te creëren, startende van een goede basis. Voeg pittige kruiden, look en zeezout naar eigen behoeften, hou steeds rekening met uw gasten en of kinderen. Peper, chiliolie of zout kan steeds aan tafel worden toegevoegd.
Tip 2; Geoogste kruiden best s’ ochtends bij droog weer voor de bloei, per soort in een donkere goed geventileerde plaats; omgekeerd in een bovenaan opengelaten papieren broodzak per soort en per oogst. In het najaar 2/3 van het éénjarige hout afsnoeien en idem drogen (voor houtachtige vaste kruiden, vnl. mediterrane)
Tip 3; Na droging bladeren en of (na rijping) zaden afritsen ( bij verzameling van zaden i.p.v. de bladeren) . Het houterige gedeelte versnijden en bijhouden voor vuurkruiden, te gebruiken bij de barbecue. De gedroogde bladeren mengen in de gewenste kruidenmix naar smaak.
Kruidenmix; Provençaals:
Basis; 1 theelepel van elk; bonenkruid, tijm, rozemarijn, marjolein
Kruidenkok; basis + extra ½ theelepel salie, ½ theelepel lavendel, ½ theelepel oregano, ½ theelepel laurier, ½ theelepel gemalen, ½ theelepel gemalen zwarte peper, 1 theelepel basilicum.
Kruidenmix; Italiaans:
1 Theelepel van elk; marjolein, 2 basilicum, groene munt, oregano – ½ Theelepel van elk; rozemarijn, salie
Kruidenmix; Grieks:
1 Theelepel van elk; 2 x marjolein, Griekse oregano, dille+ (Griekse basilicum) – ½ Theelepel van elk; hysop, rozemarijn, salie, zatar, of Kretenzische tijm.
Kruidenmix; Kruidenkok:
1 Theelepel van: oregano, basilicum, marjolein, Marokkaanse munt,
½ Theelepel van: karwijtijm, lavendelsalie, appelsientijm ( of citroentijm), geraspte citroenschil, lavendel, roze peper, piment ( Jamaïcaanse peperbes),
Kruidenmix; Mexicaans:
1 Theelepel van; oregano ( Mexicaanse is het fijnst), paprikapoeder, komijn,
½ Theelepel van: cacaopoeder, 1 mespuntje gedroogde geroosterde chilipeper (zonder zaden). Vers toevoegen 1 eetlepel verse koriander, teentje gesnipperde look.
Kruidenboters en bloemenboters
Hofmeester lookboter
Ingrediënten: 250 gr hoeveboter: ongezouten: op kamertemperatuur
Kruiden: 1 fijn gesnipperde dikke teen look of 2 kleine, 1 bos peterselie fijngehakt, 1 eetlepel gedroogde kruiden van de kruidenkok of Provençaalse mengeling, fijn zeezout en versgemalen peper naar smaak
Goed mengen en in vorm, botervlootjes of in piramide lepelen en laten afkoelen, of op plastic folie in de lengte een worst rollen en laten opstijven in de koelkast; zo kan men mooi schijfjes snijden , eventueel portioneren en rest invriezen ( max. 1 maand)
Tip ; voor het vermijden van zwarte pikkeltjes in gerechten met een witte basis werd vroeger vaak witte peper gebruikt, zwarte peper is echter veel geuriger en verfijnder van smaak. Dus geef mij maar de zwarte tikkeltje. Gebruik steeds vers gemalen peper en vers geraspte specerijen.
Tip ; Laat de helft van de boter zachtjes smelten op een laag vuurtje en voeg hier de kruiden aan toe, goed roeren en met de rest van de zachte boter mengen, zo bekomt men een meer geurige en licht groene boter.
Geurige kruidenboter van de kruidenkok;
Verse kruiden; een halve bos van elk; basilicum, marjolein, Chinese bieslook, kervel, estragon en grote pimpernel. ½ Theelepel van elk; rozemarijn, salie, tijm. Extra pepermolen en mespunt gemalen chilipeper.
Als hofmeesterboter starten maar een halve kilo hoeveboter, tip 4 en 5 toepassen
Bloemenboter;
Zachte hoeveboter mengen met vb. goudsbloemblaadjes (zeer verzachtend voor sommige gevoelige monden na een wilde salade met veel bittere of zuurhoudende planten ( paradebloemblad, weegbree en vooral zuringsoorten) of saffraan of saffloer.
Met de bloemen van rozemarijn, salie en lavendel en oregano.
Voor geliefden, Moederdag, Valentijn, verloving en huwelijken; Een hart vorm bedekken met plasticfolie; vorm vullen met gedroogde rozenblaadjes en zachte boter mengen met enkele druppels rozenwater. Kleuren met hibiscusbloemen ( hibiscus sbdariffa).
|