Kuipplanten voor terras en balkon

item10

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

images1a1
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Vaste planten

KUIPPLANTEN VOOR TERRAS EN BALKON: Een vleugje exotisme om een bijzondere sfeer te creeëren

Kuipplanten voor terras en balkon

Onder de term kuipplanten verstaan we planten die in onze regio niet 100% winterhard zijn, vaak afkomstig van (sub)tropische gebieden en in de winter dus op een vorstvrije plek dienen overwinterd te worden. Vroeger werden deze planten meestal oranjerieplanten genoemd omdat ze in de winter in de orangerie van de grote domeinen en botanische tuinen een onderkomen vonden. Kuipplanten kopen doe je het best bij gespecialiseerde kwekerijen, zij geven u deskundig advies en beschikken over een mooi kwalitatief aanbod planten.

 

Planten horen eigenlijk in volle grond, maar aangezien vele van deze exoten in volle grond , zelfs met bescherming toch bijna onmogelijk onze vochtige Èn koude winters kunnen overleven, sluiten we ze in pot op. Er is ook een andere reden, we zijn met zijn allen meer gaan buitenleven, het terras is een gepriviligieerd tuinonderdeel geworden, door mediterane en exotische planten in pot op het terras te houden, creeÎren we een stuk extra vakantiegevoel, een vleugje exotisme… en zo is ook de populaire term ‘terrasplanten’ onstaan. Ook mensen die slechts over een balkon beschikken kunnen op deze wijze toch van een exotisch sfeer genieten.

 

Het terras is bij de meeste tuinen ook zonnig gesitueerd, vaak op het Zuiden, goed beschut tegen wind (en inkijk) en dit is nu net de plaats waar onze kuipplanten zich het lekkerst voelen. Uiteraard zijn er ook kuipplanten die het met wat minder zon kunnen, of zelfs geen volle zon verdragen zoals o.a (Pittosporum, Chaemerops, ook Brugmansia en Nandina verdragen wel wat schaduw )

 

 

Welke kuipplanten je gaat kiezen en kopen hangt niet alleen van je persoonlijk keuze af, maar zal voor een groot deel ook bepaald worden door je overwinteringmogelijkheden.

 

Heel wat kuipplanten zijn groenblijvend of bladhoudend, dit betekent dat je over een vrij lichte ruimte die matig verwarmd ( 5-12 ∞C ) wordt dient te beschikken . Dit kan een veranda, een hobbykas of een niet te warm gestookte én toch klare slaapkamer zijn. Ook zijn er kwekers die tegen betaling kuipplanten in de serre onderbrengen en de winterzorg op zich nemen.

 

Wie alleen over een donkere vorstvrije ruimte beschikt zal zich dienen te beperken tot bladverliezende (Brugmansia, Ficus Carica ) of boven de grond afstervende soorten (Agapanthus, Hedychium..) Maar ook heel wat kuipplanten die normaal bladhoudend zijn en licht dienen overwinterd te worden kunnen het in een donkerdere plaats wel redden, enkele voorbeelden : Punica (granaatappel), Plumbago (mannentrouw) , Lantana (verkleurbloem)…

 

Maar ook winterharde planten kunnen mits de nodige zorgen op het balkon of terras hun plaats verdienen, laagstam fruitbomen, rozen, buxus, hortensia’s…en deze planten zijn minder kieskeurig voor hun overwintering. (zie ook winterbescherming van planten )

abutilonhybrkopie Accasellowiana

Acca sellowiana – Braziliaanse guave

Abutilon hybride

agaveserre2
AgapanthusMauricemiddenaug

Agapanthus – Kaapse lelie- liefdesbloem

Agave

AnisodonteaelRayo arbutusunedoaard

Anisodontea el Rayo

Arbutus – Aarbeiboom

 

Enkele tips voor verzorging van sierheesters in pot : klik hier

bougainvillainpot Brugmansiarosatraum
Calistemonspeciosuslampenpoetser citrusboom Chaemeropshumilis

Calistemon speciosus -lampenpoetser

Citrusboom

Chaemerops humilis

Brugmansia Rosatraum – Engelentrompet

Bougainvillae

cyphomandracorymbiflorabloem Ficuscaricavijgendroogtebeeld lantanacamara
CordylineroodVN convulvusdabiatus2

Cordyline Australis’ Red Star’

Convulvus sabatius – zeewinde

Ficus carica – vijgenboom

Lantana camara – verkleurbloem

Cyphomandra corymbiflora – tomatenboom

hibiscusbergregenwoud Ipomeaheavenlyblue laurier059 metrosideros musabanjotuin

Hibiscus sabdarifa

Laurus nobilis – Laurier

Metrosideros – Ijzerhoutboom

Ipomea ‘Heavenly Blue’ – klimmende winde

Musa Basjoo – bananenplant

oleanderwit
phoenixcanariensis olijfboomfoto1 Phormiumtenax Pittosporumtobiravariegata2

Nerium Oleander

Phoenix Canariensis- Canarische dadelpalm, verderpalm

Olea europaea – olijfboom

Phormium tenax – Nieuw Zeelands vlas

Pittosporum – Kleefzaad

TUINBEZOEKEN .NL

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Koetsenhuis
Frankrijk België Verenigd Koningrijk abutilonhybrkopie bougainvillainpot Brugmansiarosatraum olijfboomfoto1 Phormiumtenax Pittosporumtobiravariegata2