Sierheesters (pot)grond en bemesting

item10a

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

images1a
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Planten foto's en info Vaste planten

 

Sierheesters voorbereiding van de grond, planten en verzorging

KnaphillAzaleahotspurred

POTGROND MERKEN IN DE HANDEL :

Als consumment kan u potgronden van diverse merken in de handel ( tuincentra, dhz, warenhuizen, kwekerijen) aankopen. De inhoud van potgrond zakken wordt uitgedrukt in Liter, zo zijn er zakken van 10, 20, 40, 50, 70 L.- Op de websites van de producenten vindt u alvast meer uitleg over het volledige gamma en toepassingen ervan.

Agrofino (Professional)

Compo

Dcm

Norland

Osmo

Saniflor

Vacq

Westhoekveen

Daarnaast beschikken heel wat winkelketens over huismerken – voor een volledig overzicht van alle potgrond fabrikanten, producenten, leveranciers en groothandels in België en Nederland – klik hier

De meest geschikte heesters voor een tuin zijn eigenlijk deze die aangepast zijn aan de omstandigheden die in uw tuin heersen, zo zijn er heesters die het bijzonder goed doen op zandgrond en andere die dan weer kleihoudende gronden prefereren. De ideale grond voor de meeste heesters is leemgrond, vrij vruchtbaar en toch goed vocht vasthoudend. Drogere gronden kunnen worden verbeterd door toevoeging van humus, slecht afwaterende gronden kunnen dan weer gedraineerd worden of…u kan uw heesters op een ‘ verhoogde bedding’ plaatsen. Ook de zuurtegraad kan een probleem vormen, maar daar kan u door toevoeging van turf of kalk ( in geval van te zure grond) makkelijk iets aan verhelpen. De meeste sierheesters doen het goed in neutrale grond ( 5,5 Ph tot 7 PH )

 

Sierheesters voor zure grond (zuurminnende heesters )- Lees meer

Zuurminnende heesters vragen een pH gehalte tussen 4,5 en 5,5 – Bij een te hoge of te lage Ph kunnen gebreksverschijnselen optreden – groeiremming, minder goede voedselopname, gele bladeren… Bij het toevoegen van Compost ( alkalische werking) dus steeds opletten dat het aandeel turf dat toegevoegd wordt rond de 80% schommelt ( een deel compost + 4 delen Turf ) . In de handel zijn handige Ph meters of Ph testkits te kopen waarmee u exact de zuurtegraad van uw grond kan bepalen.

Hou ook rekening met externe factoren – beregening met (extreem) hard leidingwater ( alkalische werking) kan op termijn het evenwicht van uw grond verstoren en aldus de zuurtegraad verminderen – beregen daarom bij voorkeur met zacht regenwater. Indien dit niet mogelijk is het water in een gieter – een dagje laten bezinken en tal van kalkonderdelen zullen zich op de bodem bevinden. Ook de aanleg van tuinpad of oprit in dolemiet kan na enkele jaren een gevoelige invloed hebben op de bodem in de onmiddelijke omgeving, door uitregening komen langzaam kalkhoudende stoffen in de bodem naast en rond het pad !

Knaphill azalea ‘ Hot spur red ‘

pierisjaponicaflamingforest

NIEUW :

Sierheesters fotopagina : Klik hier voor afbeeldingen en foto’s van bijzondere sierheesters

Kuipplanten voor terras en balkon : schitterende (sub)tropische planten die in de winter ons hulp en goede zorgen vragen.

Heesters die zure grond prefereren zijn o.a.

Acer japonicum, Acer palmatum, Andromeda – Arbutus – Arctostaphylos – Calluna – Camelia -Gaultheria, Cornus Canadensis, Corylopsis (Schijnhazelaar), Desfontainia spinosa – Enkianthus – Erica carnea ( dopheide)- Fothergilla – Halesia carolina ,Hebe, Hydrangea (blauwe) – Gaultheria – enkele Hakea soorten – Hamamelis (Toverhazelaar) – Kalmia – Leucothöe – Magnolia, Menziesia – Philesia Magellanica – Pieris Japonica , -Poncirus trifoliata- Rhododendron ( en azalea’s)-Stewartia, Styrax officinalis – Telopea speciosissima – Vaccinium vitis idaea ( Rode bosbes ) – Zenobia

Pieris Japonica ‘ Forest Flame ‘

Deutziamontrosecloseup

 

Sierheester voor alkalische grond ( – kalkrijke grond – kalkminnende heesters

De planten die een kalkhoudende grond > 7 ph prefereren komen in oorsprong vaak uit steen-en of rotsachtige gebieden of afzettingsgebieden ( poldergronden )met een hoog kalkgehalte . Vaak bestaat de natuurlijke ondergrond uit mergel, krijt, dolemiet … In onze tuin zal voor deze planten bijna steeds een extra bekalking nodig zijn, door de regen gaat immers de tuingrond langzamerhand weer wat verzuren . Calcium heeft een positieve invloed op de grondstructuur , door de werking van kalkmeststoffen wordt tevens de mineralisatie van de organische stof, luchtstikstofbinding en regenwormactiviteit verbeterd.

Bekalken in het najaar is aan te bevelen : de kalk krijgt dan immers gedurende vele maanden de kans om in de bodem op te lossen en tot de wortels door te dringen zodanig dat in het voorjaar geen gebreksverschijnselen optreden . Bij bekalking in het voorjaar zal het enkele weken duren eer het resultaat merkbaar is en de eventuele gebreksverschijnselen verdwijnen

Calcium gebrek zal zich meestal eerst manifesteren bij de grote oude bladeren , er ontstaan geel/bruine vlekken met daarrond een scherp bruin randje, groei en bloei worden geremd en vaak beginnen groeikelken te krullen.

Er zijn in de handel diverse producten voor bekalking te koop : zeewierkalk, tuinkalk, mergelkalk, maerl, kleidolomiet, betoniet … ook het toedienen van champignoncompost verhoogt de alkalische waarde van de grond.

Deutzia Hybr. ‘Montrose’

choissiasundance

Choisya Sundance

buddlejapauwoogvlinder

Heesters die Alkalische (kalkrijke) grond prefereren – Kalkminnende heesters.

Aucuba japonica ( Japanse broodboom) , Bacharis, Berberis darwinii, Buddleja davidii ( vlinderstruik) , Buxus Sempervirens,Caryopteris, Chamearops, Choisya Ternata, Cistus, Ceanothus, Cornus, Deutzia, Euonymus ,Escallonia, Forsythia, Hebe (enkele) , Hibiscus ( enkele) , Hypericum ( herfsthooi), Ilex, Laurus, Ligustrum ( liguster ) , Lonicera , Mahonia,Nerium Oleander, Perovskia, Philadelphus ( boerenjasmijn ) , Phlomis fructicosa, Photinia, Potentilla, Ribes, Rosa rugogasa, Rosmarinus ( rozemarijn), Sambucus, Senecio, Syringa ( Sering) , Viburnum tinus, Vitex agnus- castus, Taxus baccata, Wisteria, Weigela, Yucca aloifolia….

 

Sierheesters in potten planten en opkweken

Buddleja Davidii ‘ Dartmoor’

rosafruhlinggold

Sierheesters verplanten in een grotere pot doe je best eind van de zomer of begin van de herfst. Let er op bij het verpotten een potmaat van minimum 5cm dieper en breder te nemen , vergeet ook niet oude potten eerst te reinigen om besmetting met ziektekiemen te voorkomen. Zet zware potten op een klein verhoogje zodat het overtollige water makkelijk kan weglopen, vergeet in nieuwe potten niet( indien niet aanwezig ) enkele afwateringsgaten te boren, scherven boven deze gaten aan te brengen en daarboven een drainagelaag van grof grint aan te brengen . In potgrond op basis van turfmolm zijn vaak weinig voedingstoffen (meestal voldoende voor maximaal enkele maanden ) vergeet daarom niet deze planten regelmatig te bemesten, je kan ook wat betoniet aan de potgrond toevoegen (enkel indien het om niet zuurminnende planten gaat ) en zo het waterhoudend gehalte verhogen, een andere mogelijkheid om minder gietbeurten te moeten geven is het toevoegen van waterkristallen of Terracottemkorrels onderaan de pot.

Let er op dat de heesters steeds even diep blijven staan en het grondmerk dus hetzelfde is als in de vorige pot. Vermijdt ook het te hevig aandrukken op de oude potkluit, licht aandrukken van de potgrond tussen de oude potkluit en nieuwe potinhoud mag wel.

Je kan wat decoratieve schors of grit aan de toplaag toevoegen om lelijke korstvorming te voorkomen !

Water geven potplanten

Potplanten kunnen hun wortelgestel niet uitbreiden, daarom zijn ze extra afhankelijk van de tuinier. Ook na regenachtig weer zullen sommige potplanten ( vooral met groot bladerdek) toch nog begoten dienen te worden , gezien de bladeren het water buiten de pot laten druipen. Bovendien hangen we heel wat potten aan muren of zetten we ze op een vensterbank, vaak hangen of staan ze daardoor in de ‘ regenschaduw’ en krijgen ze heel wat minder water toevoer.

Bij winderig weer, extreme droogte en warmte kan het daarom nodig zijn uw potplanten in de zomer 2 tot zelfs 3x per dag te begieten , doe dit bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds. Richt bij voorkeur niet op de bladeren ( minder efficient en kan bovendien lelijke kalkvorming teweegbrengen) maar op de bodem.

Vakantie

Niet alleen huisdieren hebben tijdens de jaarlijkse vakantieperiode een moeilijke tijd voor de boeg, ook voor potplanten kunnen dit hachelijke tijden zijn.

Enkele tips voor plantenverzorging tijdens vakantie

– Indien u geen buren of familie met groene vingers hebt is het misschien het handigst een druppelsysteemkit aan te schaffen .

– Zet om uw vervanger het makkelijk te maken – alvast alle potten dicht bij elkaar, dit vergemakkelijkt het water geven en vermindert de verdamping van de planten, zet de planten tevens op een plaats in de schaduw en geef ze voor het vertrek overvloedig water.

– Zet eventueel de planten samen in een bak met drainagegaten en vul deze onderaan met vochtige grond , ook capillaire matten kunnen soelaas brengen (hevelsysteem)

– Indien u regelmatig mini-trips maakt is het toevoegen van waterkristallen of terracottemkorrels aan te raden, deze kristallen zuigen zich immers vol met water en geven dit langzaam af aan de planten .U bekomt aldus een bufferzone van enkele dagen…

– Indien bij het terugkeren er toch enkele slachtoffers zijn gevallen, dompel deze dan eerst diep onder in een emmer of kuip met water, houd de pot onder water tot er geen luchtbellen meer verschijnen, laat hem dan nog een half uurtje in de kuip staan, haal er hem dan uit en zet hem in de schaduw, normaliter moet na enkele uren blijken of de plant zich kan herstellen. Vaste planten kan je ook sterk terugsnoeien en dan kijken of er toch geen nieuwe scheuten gevormd worden.

Rosa ‘ Fruhlingsgold’

phoenixcanariensis2

Phoenix Canariensis

EuonymusPlanipes4sept3

VOOR PROFESSIONELEN

NIEUW

ONTDEK ALLE POTGROND FABRIKANTEN – PRODUCENTEN – LEVERANCIERS UIT BELGIE EN NEDERLAND

klik hier

Euonymus ‘Planipes’


Bookmark and Share
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
prunussenherfstkleurnov2010

SIERHEESTERS KAN JE OOK ONLINE KOPEN VIA PLANTENWEBSHOPS – WEBWINKELS VAN KWEKERIJEN EN ONLINE TUINCENTRA IN BELGIE , NEDERLAND EN GROOT BRITANNIE – PLANTEN BESTELLEN EN THUIS LATEN LEVEREN : VOOR EEN OVERZICHT KLIK HIER

Cornus kousa ‘Claudia’

Herftverkleuringen in de maanden oktober tot november kunnen adembenemend zijn, meer informatie over het waarom van de herfstverkleuring en soorten bomen en struiken met schitterende herfstverkleuringen

TUINBEZOEKEN .NL

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Koetsenhuis
Frankrijk België Verenigd Koningrijk KnaphillAzaleahotspurred pierisjaponicaflamingforest buddlejapauwoogvlinder rosafruhlinggold phoenixcanariensis2 EuonymusPlanipes4sept3