Muskusrozen Rosa Moschata

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013karrengeladen2
Nederlandse kwekerijen Belgische Kwekerijen Engelse Duitse Kwekers per categorie Nieuws  Links Contact Professional
Home

LETTER : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Foto’s op de site zijn eigendom van plantenkwekerijen.be of van de bijdragende auteur die bij de foto vermeld wordt. Downloaden zonder expliciete aanvraag of toelating van de eigenaar is strafbaar. Bij foto’s van externe auteurs is steeds een link aanwezig naar de website waar u de contactgegevens vindt om een toelating aan te vragen.

Andere links : Rozen snoeien volgens soort : meer info

Oude rozen – soorten en indeling : klik hier

Moderne rozen – soorten en indeling: klik hier

Rozenkwekerijen in België en Nederland : klik hier

Internationale Rozentuin in Kortrijk : klik hier

Internationale Rozentuin Coloma – : klik hier

Rozentuinen (te bezoeken) in België : klik hier

De keuze van plantenkwekers en kenners : klik hier

moschata02hmf Kathleen05hmf

Linker foto :Rosa moschata (muskusroos) met pittige rode herfstbottels -Rechter foto Rosa ‘Kathleen’ met enigzins peervormige bottels – foto’s rozenkwekerij de Bierkreek

Rosa ‘Trier’ – foto rozenkwekerij de Bierkreek

feliciamr02hmf
kathleen01hmf

Rosa ‘Felicia’ – foto rozenkwekerij de Bierkreek

Rosa ‘Kathleen’ – foto rozenkwekerij de Bierkreek

Rosa ‘The Fairy’ – Bentall

Rosa ‘Ballerina’ – Bentall

RosaBuffBeauty

Rosa ‘Buff Beauty’ -1939 – Bentall

Meer plezier met muskusrozen

Sinds mensenheugenis zijn mensen geïnteresseerd in rozen en al net zo lang proberen mensen rozen te verbeteren. Wilde rozen bloeien meestal maar één keer, op een paar uitzonderingen na. Eén van die uitzonderingen is de Rosa moschata. Een wilde roos, waarvan eigenlijk niemand de herkomst precies weet. Rosa moschata, in Engeland beter bekend onder de naam Musk Rose, heeft een heerlijke, muskusachtige geur. Naast deze goede eigenschap bloeit Rosa moschata ook nog eens meerdere malen per jaar en dat is voor wilde rozen een bijzonderheid.

De mens is al duizenden jaren bezig met het verbeteren van rozen. Toen de ontdekkingsreizigers een paar honderd jaar geleden rozen van andere continenten meenamen, nam het kruisen van die rozen ook een grote vlucht. Rosa moschata is een belangrijke moederroos voor een hele verzameling rozen die vooral in Engeland in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw ontwikkeld zijn. Voor het allereerste begin, moeten we echter naar Duitsland, zo ongeveer 100 jaar geleden!

Peter Lambert

Rond 1900 was de Duitse Rozenkweker Peter Lambert op een vooruitstrevende manier bezig met het kruisen van rozen. Veel verschillende soorten die hij toen “won”, worden nu nog steeds geteeld. Zo kweekte hij de rambler of klimroos ‘Trier’. ‘Trier’ wordt ook nu nog veel verkocht vanwege haar enorme groeikracht, herhaalde bloei en lekkere geur. Rosa ‘Trier’ is een rambler, die niet erg hoog wordt, dus deze roos is erg gewild bij mensen met een kleine tuin die graag een klimroos hebben die geurt en het hele jaar door trossen met bloemen vertoont. Het was deze ‘Trier’, met als een van haar voorouders Rosa moschata, die door dominee Pemberton in 1912 naar Engeland gehaald werd.

Dominee Pemberton

De dominee, afkomstig uit een kwekersfamilie, deelde zijn huis met zijn zus en was een gepassioneerd rozenliefhebber. Hij had echter een hekel aan de struikrozen met grote bloemen die soms maar één keer bloeiden en vaak zeer ziektegevoelig waren. Puur als hobby, voor zichzelf en zijn zus, ging de dominee kruisen met heel veel verschillende rozen, maar meestal met ‘Trier’ als moeder. Hij heeft enorm veel verschillende kruisingen gemaakt, die door zijn vrienden erg gewaardeerd werden. Ze wilden allemaal rozenstruiken hebben en er stond een soort privékwekerij. Sommige rozen kwamen ook op rozenshows terecht. Geholpen door zijn tuinman John Bentall en zijn vrouw Ann Bentall, kweekte Pemberton tussen 1912 en 1926 een bijzondere groep rozen die tot op de dag van vandaag nog veel gevraagd worden. Toen Joseph Hardwick Pemberton in 1926 op 74-jarige leeftijd overleed, liet hij een bijzonder assortiment na aan zijn zuster, zijn tuinman en diens vrouw. De bekendste rozen van Pemberton zijn waarschijnlijk wel ‘Felicia’ en ‘Kathleen’.

Rosa ‘Felicia’ is een flinke struik met heerlijk geurende roze, tot zalmroze bloemen die na de hoofdbloei in mei en juni tot aan de herfst blijven verschijnen.

Rosa ‘Kathleen’ is van een heel andere orde, en illustreert meteen de diversiteit waarmee Pemberton voor de dag kwam. Wederom een forse struik waarvan de bladeren maar ook de bloemen wat weg hebben van peren! Een open bloem, met een heerlijke geur, die het grootste deel van het jaar aan de struik verschijnt. De bottels van Kathleen zijn overigens ook de moeite van het vermelden waard. En kan het ook anders ; ze zijn enigzins peervormig.

John en Ann Bentall

Het is niet precies duidelijk waar zuster Florence Pemberton het stokje overnam na 1926. John en Ann Bentall hielpen haar daarbij, en brachten een serie muskhybriden op de markt waarvan we niet zeker weten of het daadwerkelijk zaailingen van hun zijn, of restanten van Pembertons werk, maar eigenlijk doet dat er weinig toe.

Rosa ‘Ballerina’ is nog steeds heel bekend. Een leuke, frisse struik, die niet al te hoog wordt en grote trossen roze-witte bloemen draagt die daarna veranderen in pittige oranje botteltjes.

Een ander succes van de Bentalls is misschien wel een van de meest bekende rozen aller tijden: ‘The Fairy’. Helaas zijn de botteltjes van ‘The Fairy’ niet zo mooi als die van ‘Ballerina’, en ook de geur is, net als bij ‘Ballerina’, ver te zoeken. Maar de groei- en bloeikracht zijn tot op de dag van vandaag onovertroffen.

John Bentall overleed in 1939 en in dat jaar bracht Ann Bentall ter herinnering aan John één van de mooiste muskhybriden uit: Rosa ‘Buff Beauty’. Zoals vrijwel alle muskhybriden verdraagt ook ‘Buff Beauty schaduw en arme grond. Haar bloemen lijken het welhaast beter te doen en feller te kleuren als ze wat minder bemest wordt!

Met de dood van dit rozenechtpaar leek ook het einde in zicht van de muskhybriden. Niets was echter minder waar: in België was een jonge, fanatieke rozenkweker wakker geworden. Louis Lens was zijn naam.

Auteur : Hans van Hage – rozenkwekerij De Bierkreek

Zevenhofstedenstraat 9 – 4515 RK IJZENDIJKE – Meer info: [email protected] bierkreek.nl

 

MUSKUSROZEN – ROSA MOSCHATA

Rozenfoto’s en info – alfabetisch gerangschikt : klik op de letters van alfabet.

moschata01hmf
Trier2hmf
RosatheFairyBentallclup
RosaBallerinaBentall

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

item10a Opendeurdagenjuni2013karrengeladen2 Franse kwekerrijen Belgische Kwekerijen Engelse Professional