Snoeien van rozen

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

item10a1
Nederlandse kwekerijen Belgische Kwekerijen Engelse Duitse Kwekers per categorie Nieuws  Links Contact Professional
Home

 

SNOEIEN VAN ROZEN – Snoeitips volgens de rozenvariëteiten .

PruningRoseExample

SNOEIEN VAN ROZEN

Net als vele andere heesters dienen ook rozen gesnoeid te worden om nieuwe krachtige scheuten te bekomen en een mooie evenwichtige vorm en rijke bloei te behouden.

Het snoeien van de roos zal sterk afhangen van het type roos, toch zijn er enkele algemene regels die gelden voor alle rozen, al geldt voor alle snoeiwerk – durf na enige tijd ook op uw ‘groene’ intuitie vertrouwen. Eens de basiskennis onder de knie mag enige gedurfde creativiteit best uitgeprobeerd worden.

Algemene basisprincipes

1.Voorzie u van een ziektekiemen vrije snoeischaar , snoeizaag en stevige takkenschaar , goed snijdend materiaal is van essentieel belang voor een mooie wondsnede. Geen rozen zonder doornen, voorzie daarom ook een paar stevige handschoenen.

2. Maak steeds een mooie schuine snede boven een naar buitenstaande knop (behalve bij bodembedekkers waar ook groei naar binnen zal nodig zijn) , zorg er voor dat dankzij de schuine zijde het water wegloopt van de knop en niet op de knop loopt ,indien (nog) geen slapend oog zichtbaar is snij dan tot de gewenste hoogte en verwijder op een later tijdstip de nutteloze stompjes.

3.Verwijder steeds dode en afstervende takken, snoei terug tot op ziektevrij hout (wit merg)

4.Verwijder alle elkaar kruisende takken die de vrije licht en lucht doorgang kunnen belemmeren, zorg er voor dat het hart van de struik luchtig blijft.

 

Tijdstip van snoeien

In regel snoei je een roos best als ze in een rustperiode verkeert, d. i. in ons klimaat vanaf het vallen van het blad in de herfst tot het uitlopen van het blad in de lente. Snoeien tijdens vorstperiodes is uit den boze , dit kan het afsterven van scheuten bewerkstelligen (invriezen). De beste periode is vanaf begin maart (afhankelijk van de wintertoestand) tot het uitlopen half april, op deze manier minimaliseren we de kans op ernstige vorstschade en stopt de plant geen nodeloze energie in uitlopers die toch weggesnoeid worden.

Nieuw aangeplante rozen worden altijd serieus teruggesnoeid om de ontwikkeling van de wortels en nieuwe krachtige scheuten te bevorderen ( uitzondering zijn grootbloemige klimrozen – hier enkel zwakke scheuten en dood hout verwijderen ) Ook rozen in zeer arme gronden (zand) dienen niet te hard teruggesnoeid te worden.

Snoeien van struikrozen en oude rozen

* Snoeien van Damscener – Alba –Centifolia en Mosrozen:

Na de bloei dienen de hoofd- en zijscheuten terug gesnoeid te worden . Indien zich in de nazomer te lange (slappe) scheuten manifesteren mogen deze ook met een derde teruggeknipt worden.

Zijscheuten mogen tot ongeveer tweederde van hun lengte teruggesnoeid worden.

Oude en houtige hoofdscheuten mogen met een kwart tot een derde teruggesnoeid worden .Te lange (slappe) scheuten mogen in de nazomer met 1/3 ingekort worden

* Snoeien van Botanische rozen – Noisette rozen – Duinroos en Egelantier

Veel van de charme van deze rozensoorten is gelegen in hun gebogen stengels die in hun tweede jaar en volgende jaren over hun hele lengte gaan bloeien op vrij korte zijscheuten. In de beginfase zal vormsnoei vereist zijn om een evenwichtige nieuwe gesteltakken te laten groeien, in een latere fase hoeven eigenlijk alleen de dode en ziek takken weggehaald te worden . Sterke snoei zal bij deze soorten de vegetatieve groei bevorderen maar het eerste jaar zal omzeggens geen bloei optreden (bloeien niet op eenjarig hout)

* Snoeien van Gallicarozen

Tal van deze zeer oude rozen hebben een warrige groei met spichtige scheuten zonder te grote doornen, deze moeten af en toe wat gedund worden om een optimale luchtcirculatie te bekomen. Na de bloei diende de zijscheuten gesnoeid te worden en het dode en zieke hout verwijderd. In een haag mag men de Gallica roos niet formeel snoeien, laat de natuurlijke groei zijn gang gaan.

* Snoeien van Bourbonrozen en remontant hybriden

Deze rozensoorten zijn meestal doorbloeiend en kunnen bijgevolg net als de theehybriden gesnoeid worden , maar dan iets minder diep.

 

Snoeien van moderne rozen :

*Snoeien van Theehybriden : snoei de theehybriden in de herfst of lente behoorlijk ver terug, verwijder niet productieve scheuten en verkort de hoofdscheuten , zwakke elkaar kruisende scheuten uit het centrum van de struik dienen verwijderd te worden. In ons gematigd klimaat worden de hoofdscheuten van de rozen tot 20-25 cm teruggesnoeid.

*Snoeien van Patiorozen : zie hieronder – idem als floribunda’s

*Snoeien van Floribunda’s en polyantha’s : Het niet productieve hout wordt net als bij de theehybriden in de herfst of lente behoorlijk teruggesnoeid. Bij kleine cultivars mogen de zijscheuten met een derde terug gesnoeid worden , bij grote cultivars mag dit met 2/3 gebeuren. Hoofdscheuten van grote soorten mogen slechts met 1/3 van hun lengte worden teruggesnoeid, bij kleinere variëteiten mag er terug gesnoeid worden tot op 30 à 40 cm.

*Snoeien van Miniatuurstruikrozen : Deze rozen kunnen op 2 manieren gesnoeid worden aan de tuinder de keuze. De eerste manier is om ze te snoeien als de theehybriden of floribunda rozen, laat alleen sterke scheuten staan en snoei deze met een derde terug. De tweede manier is om eigenlijk weinig snoeiaandacht te geven, af en toe de te spichtige en lange scheuten inkorten zodat de plant in evenwicht blijft.

*Snoeien van Stamrozen : Heel wat stamrozen zijn afkomstig van theehybriden, floribunda’s of struikrozen, ze worden vaak geoculeerd op een rechte onderstam van ongeveer 1m. Snoeien kan door de takken tot 1/3 terug te snoeien zodat ze allen even lang zijn. Belangrijk is om je stamroos een evenwichtige kroon te bieden.

*Snoeien van Treurrozen : Treurozen bekomt men door kleinbloemig klimrozen te enten op een speciale onderstam van 1,5m . De eerder buigzame stengels hangen wat af en hoeven slechts sporadisch gesnoeid te worden. Het verwijderen van oude uitgebloeide scheuten is aan te bevelen MAAR … kom nooit aan de nieuwe scheuten van het zelfde jaar !

*Snoeien van Grootbloemige klimrozen : Grootbloemige klimrozen hoeven in het eerste en tweede jaar eigen niet te worden gesnoeid, tenzij ze uitzonderlijk gegroeid zijn. Verwijder wel dode, zieke, zwakke en spichtige scheuten . Zorg er tevens voor de rozen goed te leiden , vele grootbloemige klimrozen bloeien vele opeenvolgende jaren en dit zonder intensief te snoeien. Aanbevolen is snoei in de herfst !

 

*Snoeien van Kleinbloemige klimrozen : Deze rozen kunnen meestal jaren schitterend bloeien zonder dat er een noemenswaardige snoei hoeft te gebeuren, gezien er vele bloemen aan de basis gevormd worden is goed leiden zeer belangrijk, anders wordt het een slordig en warrig geheel dat de luchtcirculatie vermindert en waardoor ziekte de kans krijgen door te breken. Snoei liefst in de late nazomer, de eerste jaren volstaat het de zijscheuten een 5 tot 10cm terug te knippen en dood hout te verwijderen. Na enkele jaren volgt het grote werk om de plant in optimale vorm te houden is het nodig om een vierde van alle oudere scheuten tot op de grond te snoeien, verwijder onrijp hout aan uiteinden van hoofd – en zijscheuten, leid de scheuten zo horizontaal mogelijk dit bevordert extra bloesems

prunecut

Belangrijk is de juiste schuine hoek aan te houden ca 45° en zo te snoeien dat het water mooi afloopt weg van de knop.( geen schimmelziekten bekomen)

tools

Het basismateriaal voor een rozensnoeier :

 

Scherp en proper (ziektevrije)

 

* Snoeischaar

 

* Haagschaar (spichtige twijgen en haagrozen)

 

 

* Takkenschaar : voor het zware werk

rosepruningrightandwrongwithtext
pruningroses

Snoeien van stamrozen – hou de vorm mooi in evenwicht !

snoeiroosstamroos

Andere links : Snoeien van rozen – info per soort rozen : klik hier

Oude rozen – soorten en indeling : klik hier

Moderne rozen – soorten en indeling: klik hier

Rozen foto’s en info – alfabetische indeling : klik hier

De rozenkeuze van de kweker en plantenkenner : klik hier

Rozenkwekerijen in België en Nederland : klik hier

Internationale Rozentuin in Kortrijk : klik hier

Internationale Rozentuin Coloma – Sint Pieters Leeuw : klik

Rozentuinen (te bezoeken) in België : klik hier

Snoeien van hortensia’s (bolhortensia’s – pluimhortensia- eikenbladhortensia…) : klik hier

Rozenonlinekopen

ANDERE SIERHEESTER SOORTEN DIE EVENEENS VAN VOLLE ZON HOUDEN

HybiscusOiseauBleusynBleuBird HydrangeapaniculataVanilleFraiseglobalview BuddleiadavidiiOrchidBeautyVNN
MagnoliaDaphneVNCLoseup

Hibiscus – altheastruik, heemstroos(foto ‘Oiseau Bleu’ – deze sierheesters doen het zeer goed in volle zon, al kunnen ze ook behoorlijk half schaduw verdragen. De lange bloeitijd gaat in van eind juli tot oktober.

Meer info

De Pluimhortensia of Hydrangea paniculata maakt stevig opgang in heel wat tuinen, deze hortensia draagt zijn bloempluimen op stevige takken, houdt van volle zon en bloeit bovendien op éénjarig hout. Vaak is er in de herfst nog een mooie bloem -én bladverkleuring

Meer info

Buddleja – Buddleia – vlinderstruik (foto ‘Orchid Beauty) , deze sierstruiken of soms kleine bomen hebben hun naam niet gestolen, het nectar van de schitterende bloempluimen lokt vlinders van heinde en ver, recent zijn ook kleinere variëteiten ontwikkeld die het ook in de kleinere tuin goed zullen doen.

Meer info

Magnolia – beverboom – valse tulpenboom ( foto Magnolia ‘Daphne’) Dezemooi opgaande bomen of struiken zijn vooral bekend om hun prachtige bloeiwijze vroeg in het voorjaar en meestal op het naakte hout , nog voor de bladeren verschijnen. Na mooie zomers krijgen tal van soorten ook prachtige vruchten die de herfst extra kleur geven.

Meer info

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

Opendeurdagenjuni2013veelvolkaanrozenmuur2
Franse kwekerrijen Belgische Kwekerijen Engelse Professional