Snoeien van hydrangea’s hortensia’s

Hydrangeaborderkwekerijsterken

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Eikenblad -quercifolia Heteromalla Involucrata
Home Bolhortensia Schermvormige macrohylla soorten Pluimhortensia's Aspera hortensias
Serrata hortensia's

 

SNOEIEN VAN HYDRANGEA’S (hortensia’s)

Rond het snoeien van hydrangea’s en hortensia’s bestaan tal van misverstanden, die bij bolhortensia’s vaak leiden tot een jaar zonder bloemen. Waarom willen we überhaupt snoeien : vaak zijn de bloemen gegeerd voor bloemschikken, de uitgebloeide verdorde bollen en schermen lijken sommigen slordig en doelloos en jawel bepaalde variÎteiten zijn danig krachtige groeiers dat snoeien een must is.

Snoeien doet groeien …maar niet altijd bloeien, heesters die bloeien op éénjarig hout zullen onder een flinke snoei niet lijden, integendeel vaak worden net door de snoei mooiere en grote bloemen bekomen (vb: pluimhortensia’s) , tal van hydrangea’s bloeien echter op meerjarig hout en maken zoals vele sierheesters reeds in de nazomer de bloemknoppen voor volgend jaar aan . Door niet te snoeien en de uitgebloeide bloemen aan de plant te laten tot begin april – beschermt men de er onder klaarstaande bloemknoppen tegen vorst.

Snoeien van de Hydrangea macrophylla (boerenhortensia – klassieke bolhortensia )

Bolhortensia’s bloeien (op enkele uitzonderingen na –zie infra ) bijna allen op meerderjarig hout , in de late nazomer maken ze de bloemknoppen voor het komende jaar aan, ga je in de winter snoeien dan zullen alle takken die gesnoeid worden zich wel mooi vertakken maar het komende jaar geen bloemen dragen.

Bij oudere fors uitgegroeide struiken kan een verjongingssnoei toch aan te raden zijn, dun daarom in het voorjaar(eind maart , begin april) een derde van de oudste takken serieus, kort deze in tot aan de grond en stimuleer op deze wijze de groei van jonge scheuten. Kies zorgvuldig de terug te snoeien takken zodanig dat de plant een evenwichtige structuur behoudt.

Uitzonderingen : Hydrangea ‘Endless Summer’ – Hydrangea macrophylla ‘The Bride’ , deze beide bloeien altijd ook op éénjarig hout en kunnen zonder verlies aan bloemen gesnoeid worden. Andere soorten bloeien soms op éénjarig hout : Hydrangea ‘Penny Mac’ – Hydrangea macrophylla ‘Merkur’ – Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’ – Hydrangea macrophylla ‘Blauling

Bij het terugsnoeien van de verdorde bollen in april, er goed op letten niet te diep te snoeien, want de verdikte bloemknoppen voor het komende jaar zitten er niet ver onder, je kan ze duidelijk waarnemen.

Voor de Lacecap – schermbloemige hydrangea macrophylla types geldt net hetzelfde.

Snoeien van Hydrangea Paniculata ( Pluimhortensia’s )

Pluimhortensia’s bloeien op éénjarig hout en mogen ieder jaar flink teruggesnoeid worden in het voorjaar, doe je dit niet dan gaat de struik na enkele jaren echt uit elkaar vallen.

Uitzonderingen bevestigen echter de regel : Hydrangea paniculata ‘Praecox’ en Hydrangea paniculata ‘Dharuma’ vormen reeds zéér vroeg in het voorjaar hun bloemknoppen , snoei deze daarom beter in de late herfst (vorstvrije periode). Sterke en dikke takken kan men tot 20cm terugsnoeien, men bekomt dan grotere bloemen en houdt de pluimhortensia in toom, vele variëteiten kunnen anders tot 3m hoogte uitgroeien. Uiteraard kan wie zijn pluimhortensia wenst te laten uitgroeien tot een stevige hoge struik een gerichte vormsnoei toepassen.

Snoeien van Eikenbladhortensia

Hydrangea Quercifolia of eikenbladhortensia bloeit net als de macrophylla types op hout van vorige jaren en hoeft eigenlijk niet echt gesnoeid te worden. Door te snoeien verdwijnt vaak de gracieuze vorm van de hydrangea quercifolia.

 

Snoeien van Hydrangea Aspera

Deze soort behoeft weinig snoei, toppen in het voorjaar (10-20 cm) volstaat om de groei te stimuleren.

Snoeien van Hydrangea Arborescens

Deze soorten bloeien op éénjarig hout en kunnen dus in het voorjaar stevig teruggesnoeid worden ( tot enkele knoppen boven de grond) , men bekomt dan heel wat grotere bloemen. Bij jongere exemplaren zeker gematigder snoeien, anders zullen deze grote bloemen tÈ zwaar worden voor de frele takken. Gekende soorten zijn o.a Annabelle en Grandiflora .

Snoeien van Hydrangea Serrata

De hydrangea serrata bloeit net als de macrophylla op hout van vorig jaar, meestal iets minder krachtige groeiers en vrij compacte struiken die weinig of geen snoei nodig hebben.

bouquetrose

Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’ bloeit soms op éénjarig hout

HydrmacrPennyMac

Hydrangea macrophylla ‘Penny Mac ‘ bloeit soms ook op éénjarig hout

Andere links : Hydrangea fotogalerij

Hydrangea verzorging , soorten , standplaats

Hydrangeakwekerijen

Snoeien van hydrangea’s (hortensia’s)

HydrangeapaniculataDollyglobal

Snoeien van Hydrangea Heteromalla

Deze bijzondere hydrangea’s die pas in de 19 de eeuw (1821) in de Himalaya ontdekt werden, groeien op volwassen leeftijd uit tot stevige struiken of kleine bomen, ze houden er in regel NIET van om gesnoeid te worden, zijn traaggroeiend en sommigen zoals bv. Hydrangea heteromalla ‘Nepal Beauty’ vallen bijzonder op door de sublieme rode nerven (zie foto) . Gezien deze hortensiasoorten vaak tot meer dan 3m hoog en 1,5m breed uitgroeien spreekt men in de volksmond ook soms van een ‘boomhortensia’.

 

Snoeien van Hydrangea Aspera ssp sargentiana : Deze bijzonder forse struik afkomstig uit China , mag teruggesnoeid worden, maar meestal volstaat het om gewoon wat te toppen in het voorjaar.

Hydrangea paniculata ‘Dolly’ dankzij terugsnoeien behoudt men een compacte struikvorm met grote bloemen – anders groeit de pluimhortensia uit tot een kleine boom van 2- 3 m hoog met vele, maar kleinere bloemen.

Nepalbeauty

Voor meer snoei info over bomen, hagen, heesters, rozen, fruitbomen enz..: klik hier onder.

Hagen Bomen -Heesters- RozenHydrangea’sVasteplanten Fruitbomen– Klein fruit – redenen om te snoeien

Hydrangea heteromalla ‘Nepal Beauty’ – valt op door de schitterende rode bladranden en rode stengels- behoeft weinig of geen snoei – traag groeiend kan wel tot 3m worden (na > 10j)

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

item10a Hydrangeaborderkwekerijsterken Eikenblad -quercifolia Heteromalla Involucrata Home Bolhortensia Schermvormige macrohylla soorten Pluimhortensia's Serrata hortensia's