QUERCUS ILEX – Steeneik

item10

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013nieuweserre
Plantengids
images1a
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Plantengids Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Vaste planten

QUERCUS ILEX ( Steeneik)

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

 

De Steeneik – Quercus Ilex

Nieuw , succesvol én prima alternatief voor Buxus

In Zuid-Frankrijk behoort de steeneik, Quercus ilex, tot de meest voorkomende houtige gewassen van de kalkrijke garrique. Hij groeit er uit tot kleine, compacte bomen, maar vaak vormt hij grote tapijten van jonge knoestige planten. Van oudsher vormt hij er hagen in het cultuurlandschap, want de steeneiken kunnen naar believen worden gesnoeid. U hebt al begrepen dat de steeneik, zeker in de Vlaamse provincies met hun almaar zachter wordende winters een prima alternatief voor Buxus is.

De steeneik met zijn leerachtig gladgerand of hulstachtig getand blad is immers wintergroen, glimmend aan de bovenzijde en viltgrijzig aan de onderkant. Ook bij wintergroene struiken en bomen valt het blad af. Dat is ook het geval bij de steeneik, maar het wordt altijd onmiddellijk door jong fris blad vervangen. Het is een edel boompje, een gezonde haagplant, en in grote vlakken geplant zelfs een bodembedekker die strak of in wolken kan gesnoeid worden en meteen een topper is op taluds en in geometrische moderne tuinen.

De glanzende gezondheid van de steeneik is een grote troef: hij is niet onderhevig aan de gevreesde buxusziekten die overal opduiken, hij groeit minstens even gezond en mooi compact als de kleinbladige hulst , Ilex crenata , die tot op heden het enige alternatief voor buxus was.

Net als buxus houdt de steeneik van een kalkhoudende bodem. Is er van nature te weinig kalk in de bodem dan kunt u elk jaar een bekalking uitvoeren, net als voor een gazon of een buxushaag, om het de edele steeneik naar de zin te maken.

De leerachtige bladeren zijn drie tot acht cm groot. Quercus ilex is dus een variabele soort. En dat is een voordeel. Hugo Maes van de Vaste Planten Kwekerij Hugo Maes gaat elk jaar op zoek naar rijpe roodbruine spitse eikeltjes van steen eiken met een klein, fris blad. Hij verzamelt de eikels nauwgezet in de koudste delen van de garrique, hoog op de heuvels. Zo heeft hij het ideale uitgangsmateriaal. Door het zaad in onze streek te laten kiemen wennen de kiemplanten aan ons klimaat en zijn ze winterhard tot minstens -18°C. Wordt het nog kouder dan sterft de plant niet af, hij verliest dan wel zijn blad, maar dat verschijnt in dat extreme geval eind juni opnieuw. De jonge planten worden op de kwekerij regelmatig gesnoeid zodat ze als fraaie perfect vertakte en bossige planten worden geleverd.

Meer info : http://vasteplantenhugomaes.be/quercusilex-stee.html

Quercusilexlaanbomennieuwpoort
QuercusilexstruikvormeikelzilverkleurigeonderzijdebladHugoMaes
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing – meer info over rozen

Hortensia’s vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia’s (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia ‘s zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook ‘Mexican orange blossom’ genoemd.

QuercusilexstruikvorminpotHugoMaes2
QuercusilexopkarHugoMaes
QuercusIlexsteeneik
item6
Plantengids Frankrijk België Verenigd Koningrijk