Viburnum – sneeuwbal soorten

 Plantenkwekerijen.be item10
 Plantenkwekerijen.be

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013nieuweserre
Plantengids
images1a1
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Plantengids Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Vaste planten

VIBURNUM – Sneeuwbal : wonderlijke heesters met geurende bloemen, mooie herstverkleuring en bessen

Viburnum is een geslacht uit de kamperfoeliefamilie ( Caprifoliaceae) , het omvat een aantal sierheesters struiken, die wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. De belangrijkste troeven van Viburnum zijn de goede winterhardheid, de mooie bloeiwijze en in de herfst de bladverkleuring en bessen die door de vogels in dank afgenomen worden.

Sommige soorten doen sterk aan een Hortensia denken en hebben gelijkaardige vlakke bloemschermen met steriele buitenblaadjes en fertiele binnenblaadjes als de Lacecap hortensia’s. Vandaar dat in de 18de eeuw de bolhortensia door sommigen nog Viburnum macrophylla genoemd werd vooraleer de naam Hydrangea macrophylla toebedeeld te krijgen De bloemen van de Viburnum kunnen bij gekweekte soorten variëren van zachtroze (‘Gwenlian’) tot geel, groen of wit.

Inheemse Viburnum soorten :

Alhoewel tal van Viburnum soorten afkomstig zijn uit meer exotische regio’s van het Noordelijk halfrond, zijn er ook enkele Viburnum variëteiten die hier van oudsher thuishoren, nl Viburnum lantana (wollige sneeuwbal) en Viburnum opulus ( Gelderse roos)

Viburnum opulus – Gelderse roos ( H. 4,5m – B 4,5 m – winterhard zone 3- 9 )

Deze krachtige Viburnumsoort is de ouderplant van heel wat hedendaagse bladverliezende tuinvariëteiten. Deze heester groeit in vrijwel heel Europa en zelfs in Algerije in het wild, je treft hem ook aan gemengde hagen en openbare plantsoenen. De struik heeft een donkergroen bijna wingerdachtig blad dat mooi rood kleurt in de herfst, vroeg in de zomer draagt de Viburnum opulus platte witte bloemtuilen, waarna de zo gekende halfdoorschijnende rode vruchten aan de takken verschijnen. Wanneer alle struiken reeds lang van hun bessen ontdaan zijn pronkt de Viburnum opulus er nog steeds mee, dit komt omdat de mooi ogende rode bessen bijzonder wrang van smaak zijn. Slechts als de nood bijzonder hoog is en nergens anders nog voedsel te vinden is moeten ook de bessen van de Gelderse roos er aan geloven. De naam Gelderse roos zou verwijzen naar het wapenschild van Gelderland, al is ook dit een vergissing want dit blijkt het blad van een Mispelus te zijn.

Viburnum lantana (wollige sneeuwbal) ( H 4,5m – B – 3,5m- winterhard zone 3-6 )

Deze winterharde bladverliezende viburnum variëteit is inheems in heel Europa en een deel van Azië. De struik heeft een langwerpig ovaal blad, lichtjes behaard aan de onderkant, dat roestbruin, karmijnrood in de herfst verkleurt. De wollige sneeuwbal bloeit zoals de naam laat vermoeden met witte bloemtuilen, die overigens niet bijzonder aangenaam ruiken.

 

Wintergroene, bladhoudende Viburnum soorten :

Een aantal Viburnum soorten zijn bij normale winters groenblijvend, wat de struik uiteraard een extra sierwaarde bezorgt

Viburnum x burkwoodii ( H 2,4m – B 2,4m – Volle zon/ Lichte schaduw – goed winterhard zone 6-9 )

Kruising van Viburnum carlesii en Viburnum utile , een nogal open robuste struik, met groenblijvende donkere bladeren, die aan de onderkant viltig zijn, jonge bladeren zijn eerst bronskleurig. Deze viburnum is witbloeiend met grote ronde geurende bloementrossen, de bloemknoppen zijn roze. Een mooie variëteit is ‘Anne Russel met een zeer compacte vorm, glanzend blad en witroze bloemen met een heerlijk parfum

Viburnum davidii ( H en B : 1,2m – Volle zon / Lichte schaduw – goed winterhard zone 6-8)

Deze laagblijvende heester, vrij compact van vorm is afkomstig uit de bossen van West-China hij heeft glanzende, leerachtige donkergroene bladeren en witte tot ivoorkleurige kleine bloemschermen , in de herfst gevolgd door langwerpige donkerblauwe bessen.

Viburnum X globosum ( H en B van 90 tot 120 cm – Volle zon/ Halfschaduw – redelijk winterhard zone 7-10 )

Deze groenblijvende Viburnum is een kruising tussen Viburnum davidii x Viburnum lobophyllum, en heeft glanzende leerachtig generfde bladeren met rode stengels. De kleine witte bloemen verschijnen uit rode knoppen , in de herfst volgen mini blauwe besjes. – Gekende variëteit is o.a.Jermyn’s Globe

Viburnum x hillieri ( syn ‘Winton’ – H 1,8- 2,4m – B: 2m – Volle zon / Lichte schaduw – goed winterhard zone 6-10 )

Groenblijvende sierstruik in Engeland gekweekt als kruising uit Viburnum erubescens en Viburnum hernryi, middelgrote heester met een onregelmatig gezaagde elliptisch bladvorm. In de zomer verschijnen mooie witte bloempluimen, in de herfst rode bessen ,die zwart worden eens ze voldoende rijp zijn.

Viburnum japonicum (Sneeuwbal – H 2,4 m – B :2,4m – Volle zon/ Halfschaduw – redelijke winterhardheid zone : 7-9)

Robuste wintergroene Viburnum uit Japan met donkergroene, glanzende, leerachtige ovalen bladeren en kleine goed geurende witte bloemen die verschijnen vroeg in de zomer, later gevolgd door rode bessen die zeer lang in de winter blijven hangen.

Viburnum rhytidophyllum ( H 3m – B 2,4m – Volle zon / lichte schaduw – goed winterhard zone 6-8 )

Stevige, snelgroeiende groenblijvende sierheester, een van de grotere Viburnum soorten , afkomstig uit West en Centraal China . De bladeren zijn lang en smal, gerimpeld, leerachtig en donkergroen met wollig grijze onderkant. Bloeit met kleine gele tot witroze bloemtrossen reeds heel vroeg in de zomer. In de herfst komen ovale rode bessen te voorschijn die later zwart verkleuren. Viburnum rhytidophyllum ‘Alden hamenseheeft bladeren met gele tinten en V.r. ‘Roseum’ krijgt donkerroze bloemen die bij uitbloei lichter worden.

Viburnum tinus ( Sneeuwbal – H en B 2,4 tot 3m Volle zon en halfschaduw -redelijk winterhard zone 7-9 )

Als Viburnum tinus niet bestond, dan zouden ze hem zeker opnieuw uitvinden, deze groenblijvende heester heeft een compacte mooie bolvorm en is gedurende heel de herfst en winterperiode bijzonder attractief door de bloemknoppen die reeds aan de plant zitten. Deze soort is reeds eeuwen populair als haagplant, maar doet het met zijn mooie variëteiten steeds beter als solitair , met witte tot roze sterkgeurende bloemen en donkergroene glanzende bladeren is het ook een zeer goede kustplant.

Viburnum utile ( H: 1,8m – B : 1,5m – Volle zon / Lichte schaduw – redelijke winterhardheid in zone 7-9 )

Groenblijvende sierheester uit China, slanke viburnumsoort, vrij open opbouw, struik met donkergroene glanzende bladeren en rijkelijk bloeiend met witte bloemen in het voorjaar.

 

Bladverliezende Viburnum soorten :

Viburnum betulifolium ( H en B 3m – Volle zon en lichte schaduw -goed winterhard zone 6-8 )

Chinese viburnum variëteit, bladverliezende heester met egale paarsbruine schors, lichtgroene ovaalronde bladeren en kleine witte bloemen in platte schermen, later gevolgd door ronde rode bessen.

Viburnum x Bodnantense ( H 3m – B : 2m – Volle zon, lichte schaduw, redelijk winterhardheid zone 7-9 )

Grote opgaande sierheester, bladverliezende viburnum, kruising tussen Viburnum farreri x Viburnum grandi florum. , heeft lange opvallende groene bladeren die bijzonder generfd zijn en aan de onderkant lichter van kleur., ook mooi verkleurend in herfst. Bloeit elegant met rozeachtige witte tot rode welriekende bloemen in trossen van herfst tot in het voorjaar. Een decoratieve topper voor de wintertuin !

Viburnum x carlcephalum ( sneeuwbal – H en B : 2,4m Volle zon/ lichte schaduw – zeer goed winterhard zone 5-9 )

Krachtig groeiende bladverliezende struik, deze viburnum is een kruising tussen V.macropcephalum f.keteleeri x Viburnum carlesii en heeft mooi glanzende groene bladeren die rood worden in de herfst. In het voorjaar bloeit deze sneeuwbal uitbundig met zachtgeurende roze bloemen die wit uitbloeien.

Viburnum carlesii (sneeuwbal – H : 2,4m – B: 2m – Volle zon/ lichte schaduw – weinig winterhard zone 9-11)

Dichtgroeiende bladverliezende sneeuwbal heester uit Korea en Japan afkomstig, heeft ovaalronde bladeren, eerst bronskleurig,later groen, nadien in de herfst roodpaars verkleurend. Bloeit met karmijnroze knoppen, roze bloemen en witte uitbloei.

Viburnum dilatatum (sneeuwbal- H :3m – B 2 – 2-2,5m – Volle zon – gefilterd zonlicht – zeergoed winterhard zone 5-8)

Ruige sierheester uit China en Japan met grote ovalen ietwat ruwe donkergroene bladeren die in de herfst mooi verkleuren, de witte, cremekleurige bloemen verschijnen eind van het voorjaar in trossen, later verschijnen de scharlaken rode bessen.

Viburnum farreri – syn. Viburnum fragans ( H: 3m – B : 2,4m – volle zon/ halfschaduw – goed winterhard zone : 6-9 )

Zeer mooie opstaande viburnum soort met ovalen sterk generfde bladeren die eerst bronskleurig zijn en later rood verkleuren. De bloemen zijn roze wit en bijzonder zoetgeurend

Viburnum lantanoides syn. Viburnum alnifolium ( H en B : 4,5m – Volle zon / lichte schaduw – zeer winterhard zone : 3-6 )

Noord-Amerikaanse bladverliezende viburnum varieteit, vrij grote heester, met grote en breed ovalen bladeren, mooie herfstverkleuring. Bloeit met grote witte bloemtrossen vroeg in de zomer, in de herfst volgen zwartpaarse langwerpige vruchten.

Viburnum nudum ‘Pink Beauty’ (H: 2-3m – volle zon lichte schaduw)

Middelgrote opgaande sierheester met glanzende groene bladeren en roze bloemen, later gevolgd door zwartgele vruchten in de winter., in de herfst ook mooie roodbruine bladverkleuring.

Viburnum plicatum syn. Virburnum plicatum var. tomentosum ( Japanese sneeuwbal – H: 2,5m – B : 3m -Volle zon, gefilterd zonlicht, halfschaduw – goed winterhard zone 4-9)

 

Viburnum sieboldii ( H: 3m – B : 4,5m – volle zon/ lichte schaduw – zeer goed winterhard zone 4-8 )

Breed uitgroeiende bladverliezende viburnum soort met langwerpige ovalen bladeren die sterk generfd zijn, de kleur is donker groen en de onderkant lichter van kleur. In het voorjaar verschijnen mini roomwitte bloempjes, de daarop volgende rode vruchten worden eens ze volledig rijp zijn zwart van kleur . @

Viburnum trilobum syn. Viburnum americanum ( H en B : 3m . volle zon / lichte schaduw – zeer winterhard – zone 2-8)

Noord- Amerikaanse Viburnum variëteit met donker diep gezaagd en groot ovalen blad dat rood verkleurt in de herfst, bloeit met weinig opvallende platte witte bloemschermen.

 

Viburnum ‘Veitchii’ (H en B : 1,5m – volle zon/ halfschaduw – zeer goed winterhard Zone : 5-9 )

Rechtopstaande sierstruik, bladverliezende heester met donker groen blad, scherp gerand, bloeit in voorjaar met platte witte bloemtrossen, later gevolgd door rode bessen die eens rijp zwart kleuren.

ViburnumopulusROSEUMHERFSTKLEUREN
viburnumwatanabea
RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn
viburnumfrangrans

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ – bloeit reeds zeer vroeg einde herfst of begin van de winter, decoratieve winterheester !

Viburnum plicatum ‘Watanabe’

ViburnumopulusgelderseroosmetbessenVN

Viburnum opulus – Gelderse roos, de bessen zijn hier reeds volop aan het roodkleuren.

Viburnum opulus – Gelderse roos met mooie bladverkleuring in de herfst.

Viburnumdavidiibessenenbloemen

Viburnum davidii – compacte soort, kleine witte bloemschermen en lange blauwe bessen

ViburnumHillieriWintonVN2

Viburnum x hillieri syn. Winton’ – schitterende rode herfstverkleuring van het blad , bemerk ook de knalrode bessen, die eens rijp geworden, zwart gaan verkleuren .

Viburnumrhytidophyllumvn

Viburnum rhytidophyllum- snelgroeiende sierheester, met lange, gerimpelde smalle leerachtige bladeren, bloeit met gele tot witroze bloemschermen.

ViburnumtinusGwenlianvn

Viburnum tinus ‘Gwenlian’ – groenblijvende sierheester, sneeuw bal, bolvormige van nature, mooie rode-roze bloemknopjes die vanaf de herfst tot einde winter aan de plant hangen

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing – meer info over rozen

Hortensia’s vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia’s (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia ‘s zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook ‘Mexican orange blossom’ genoemd.

ViburnumlantanaCandyVNbessen2

Viburnum lantana ‘Candy’ met zeer decoratieve bessen in de herfst.

Choysia ‘s zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook ‘Mexican orange blossom’ genoemd.

item10b Plantengids Frankrijk België Verenigd Koningrijk