Een haag planten , welke, wanneer, hoe, onderhoud, snoeien, kostprijs

item10

 

Kwekerijennederland.nl

Copyright © Dirk Staels

Opendeurdagenjuni2013nieuweserre
Plantengids
images1a
Kwekerijen zoeken per categorie
Nederland België Verenigd Koningrijk Duitsland Links Contact
Home
Plantengids Terrasplanten -kuipplanten
Sierheesters Fruitbomen Eenjarigen Siergrassen
Vaste planten

MOOIE TUINEN .BE

tal van schitterende tuinen in binnen -en buitenland zetten ieder jaar hun deuren op voor de bezoekers

meer informatie

RosaApricotNectarBoernerES1966FUSAVN
HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVN
CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder
HybiscusOiseauBleuvn
acerjaponicum
MagnoliaDaphneVNCLoseup
ChoysiaternataAztecPearlbloeivn

De roos is ongetwijfeld de koningin der bloemen, er bestaan rozen voor elke toepassing – meer info over rozen

Hortensia’s vragen bijzonder weinig onderhoud en geven maandenlang bloemenpracht, meer info over alle soorten

Cornus (Kornoelje) biedt niet alleen prachtige bloemen en mooie vruchten, maar vaak ook een mooie herfstkleur

Weinig planten beschikken over de bloeikracht van een Hibiscus, in volle zon of halfschaduw produceren ze van eind juli tot eind oktober een massa bloemen

De Acer (esdoorn) is de koning van de herfstverkleuringen, vanaf begin september spreiden ze een fabuleus kleurenpalet ten toon, enkel soms overtroffen door de Liquidambar (amberboom)

Magnolia’s (beverboom, valse tulpenboom) bloeien magistraal op het naakte hout in de vroege lente, daarna volgen spectaculaire vruchten en schitterende herfstkleuren.

Choysia ‘s zijn niet alleen decoratieve groenblijvende planten, ze bloeien ook magistraal met een heerlijk parfum en worden niet voor niets ook ‘Mexican orange blossom’ genoemd.

 

Een haag planten (welke soort, wanneer, afstand, onderhoud, kopen en kost )

We wilen met zijn allen dat onze tuin een aangename, beschutte ruimte is met voldoene privacy , beschut tegen inkijk , vervelende wind of verkeersgeluiden en dat is nou net waar hagen onontbeerlijk voor zijn !

Haag of houten schutting ?

Waarom zou je voor een groene erfafscheiding kiezen als je ook een onderhoudsvriendelijke houten schutting kan zetten ? Wel hagen zijn heel wat harmonischer, ze vormen een natuurlijke groene achtergrond, bieden beschutting voor vogels en insecten en zullen mits een goede verzorging de levensduur van een afscheiding in hout ruimschoots overtreffen en tijdens hun leven ook een positieve bijdrage tot het klimaat leveren !

Welke haag wil je planten : de keuze is bijzonder ruim.

De keuze van welke haag je wenst te planten hangt natuurlijk in eerste instantie af van wat je zelf mooi vindt, maar ook de plaats waar je woont, de grondsoort, de kostprijs, de groeisnelheid, de gewenste hoogte en de onderhoudsvriendelijkheid zijn belangrijke factoren .

Een haag als erfafscheiding

Wanneer je de haag als afscheiding van de tuin wenst te gebruiken verdient het aanbeveling eerst eens met de buren te overleggen, met wat geluk en een goede verstandhouding kan je misschien de kosten en het onderhoud delen .

De soortkeuze

1. groenblijvende hagen zijn bijzonder populair omdat ze het hele jaar door bescherming tegen wind en inkijk bieden en minder opruimwerk (gn bladvall) in de herfst vragen.

2. Bladverliezende hagen zijn meestal goedkoper in aanschaf, maar bieden in de winter weinig bescherming tegen wind en inkijk.

3. Snelgroeiende hagen , heel wat tuineigenaars wensen zo snel mogelijk een voldoende hoge, dichte haag te bekomen… Vaak wordt dan gekozen voor snelgroeiende planten zoals bijv. de klassieke haagliguster . Hou er echter rekening mee dat snelgroeiend ook wil zeggen dat je meerdere malen per jaar je haag zal moeten (laten) snoeien, vaak 2 tot 3 x per jaar.

4. Grote planten of jonge planten kiezen ? Grote planten kiezen is erg verleidelijk omdat men direct resultaat ziet, nadeel is echter de hoge aanschafprijs en het feit dat deze oudere en hogere planten ook niet zo goed aanslaan als kleinere ( en goedkopere) exemplaren. Dus in het algemeen niet aan te raden .

5. Strakke of informele hagen : een strakke haag (Buxus, Taxus, Liguster..) vraagt minder plaats en kan een bijzonder architectonisch geheel vormen in de tuin, nadeel de hoge scheerkosten . Een informele (wilde) haag ( Acer campestre, Berberis, Elaeagnus ebbingei, Rosa rugosa…) vraagt minder drastisch onderhoud, laat de plant meer zijn natuurlijke groei én bloei toe, maar vraagt meer ruimte (plantafstand tot de buren ) …

 

GROENBLIJVENDE HAGEN – SOORTEN .

Groenblijvende (wintergroene) hagen bieden het jaar door een dichte groene wand en bescherming tegen wind en vervelene inkijk.

Hulstsoorten (Ilex)

Voor een mooie haag worden altijd groenblijvende hulstsoorten gekozen (er bestaan ook bladverliezende), meestal zijn dit cultivars van de gewone of scherpe hulst (Ilex aquifolium), de sterkste in ons klimaat. Van deze struik of boom bestaan vele tientallen cultivars, ook met geel- of witbont blad, gestekeld of met golvende bladranden, met de bekende rode, maar ook gele off witte bessen. Bij de meeste is een mannelijke plant nodig om aan de vrouwelijke struiken bessen te bekomen . De echte beshulst (‘Pyramidalis’) geeft rijkelijk veel (rode) bessen. De dichtvertakte planten laten zich uitstekend in vorm snoeien . De ‘Blue Hollies’, Amerikaanse hulstcultivars van de soort Ilex ◊ meserveae geven grote rode bessen en hebben prachtig glanzend blauwgroen blad. De meeste hulsttypen groeien vrij langzaam. Ilex crenata daarentegen lijkt sterk op Buxus maar groeit heel wat sneller en mits enig geduld kan men op deze wijze toch ook een mooie haag van well 2m hoogte bekomen. Meestal volstaan 2 planten per lopende meter

Levensbomen (Thuja)

Thuja’s zijn wintergroene coniferen met overwegend schubvormig loof. Veel ervan zijn prima haagplanten. Er zijn diverse soorten met namen als westerse levensboom (Thuja occidentalis) uit Noord-Amerika, de oosterse levensboom (T. orientalis) uit Azië en bijv. de reuzenlevensboom (T. plicata; Western Red Cedar) uit westelijk Noord-Amerika. Van al deze soorten bestaan tientallen cultivars met allerlei groeivormen, loofkleuren, vruchtkegeltjes en bladgeuren. Bij T. occidentalis-typen heeft het loof vaak een kruidige, appelachtige geur als het wordt gewreven. Mits aanschaf van goede haagtypen krijg je snel een prachtige, goed snoeibare, gesloten ‘wand’. 2 planten per lopende meter

Venijnboom (Taxus)

Niemand weet precies hoe oud de oudste nog levende taxussen zijn. De schattingen lopen uiteen van 1000 tot wel 3000 jaar. Dat komt daardoor alle oude taxussen hol zijn. Het aantal jaarringen is dus niet meer vast te stellen. In Engeland en Frankrijk staan nog stokoude, holle taxussen met een omvang van 10 tot 12 m. Vanwege de giftigheid voor het vee (vooral voor paarden) zijn in vroegere eeuwen doorheen heel Europa tal van Taxus-bestanden uitgeroeid. Maar deze magnifieke, langzaam groeiende bomen hebben geweldige eigenschappen. ze groeien zelfs onder beuken , lopen moeiteloos uit kaalgesnoeid hout weer uit en uit snoeisel van de belangrijkste soort (Taxus baccata) wordt de stof taxol gewonnen waarmee eierstokkanker wordt behandeld. Van deze conifeerachtige planten (ze vormen een eigen, honderden miljoenen jaren oude plantengroep) zijn veel kweekvormen. Het zijn fantastische haagplanten die zeer goed (ook in vorm) zijn te snoeien. Andere soorten zijn o.a. de Japanse taxus (T. cuspidata) en de kruisingsvorm T. x media. De keuze is groot, ook qua loofkleuren. Let bij aanschaf op de aanduiding ‘Hagengroep’ of ‘Hedge Group’. Dan krijgt u de juiste typen.

Afhankelijk van de maat van de planten zal u 2 tot 5 planten per l/m nodig hebben .

Cupressocyparis leylandii en Chamaecyparis lawsonia

De klassieke leylandcypres hagen staan de laatste tijd erg onder druk door de aantasting door de takluis ( cinara spp.), deze kleine boosdoeners zuigen de plant letterlijk leeg en zijn zeer moeilijk te bestrijden gezien ze echt diep binnenin de haag vertoeven. Bestrijding van de takluis dient aangevat te worden vanzodra zich de eerste symptomen vertonen, vaak zal een cocktail van producten nodig zijn , spuit ook overvloedig in het binnenste van de haag, gebruik ook wat zeep als uitvloeimiddel in je rugsproeier.

Leylandii cypressen zijn snelle groeiers, goede haagplanten en ook geschikt voor hoge windschermen, plantafstand meestal 50- 70 cm van elkaar. Chamaecyparis lawsonia heeft een eerder smalle, zuilvormige groeiwijze en mooi blauwgroen loof, het is een snelgroeiende conifeer, de haag is echter meestal niet 100% ondoordringbaar – 2 stuks per lm

Portugese Laurier ( Prunus lusitanica angustifolia ): een bijzonder populaire nieuwkomer

Prunus lusitanica angustifolia (Fijnbladige ‘Portugese laurier’ ), de laatste jaren een bijzonder populaire, winterharde, wintergroene, redelijk snel groeiende, zeewind tolerante heester die zich door zijn bossige opgaande groei bijzonder goed leent voor een onderhoudsarme haag. Een snoeibeurt per jaar volstaat en per lopende meter zijn 2 planten voldoende .

Liguster (Ligustrum vulgare, Ligustrum ovalifolium )

Ligustrum ovalifolium is nog steeds zeer populair, dankzij de lage aanschafprijs en het snelle groeitempo , bovendien is deze heester halfwintergroen tot volledig wintergroen in zachte winters, enig nadeel is dat er min. 2 – 3 scheerbeurten per jaar nodig zijn en 5-6 planten per lopende meter.

Lage groenblijvende hagen :

Buxus sempervirens of Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ , voorheen veel in kasteeltuinen toegepast, voordelen : compact, wintergroen, strak, nadeel: traaggroeiend ( 4 – 6 / m )

Lonicera nitida : wie geen geduld heeft om het groeitempo van buxus te accepteren kan naar lonicera nitida terug grijpen, deze kamperfoelie is groenblijvend, groeit snel en de blaadjes lijken ( van ver) goed op deze van de buxus, vooral geschikt voor lage, niet te smalle, wintergroene hagen. Opgelet goed snoeisel opruimen : ieder takje dat bij het scheren op de grond achterblijft kan wortel schieten…..

 

BLADVERLIEZENDE HAAGSOORTEN

 

Meidoorn (Crataegus monogyna )

Crataegus monogyna (éénstijlige meidoorn), deze in de lente mooi bloeiende heester produceert mooie witte , goed ruikende bloemen, gevolgd door donkerrode besjes. Omwille van zijn grote stekelige takken is hij van oudsher ook veel als ondoordringbare haag voor vee gebruikt, het is tevens een ideale broedplaats voor vogels, meidoorn is alhoewel bladverliezend maar 3-4 maand zonder blad, hij loopt als een van de eersten weerom uit . (4 stuks /lm )

Haagbeuk of Beukhaag

De Carpinus betulus of haagbeuk is een populaire haagplant, het is echter helemaal geen beuk, hij behoort immers tot de berkenfamilie (Betulaceae) en is bladverliezend. De Fagus sylvatica (groene beukhaag) en de Fagus sylvatica atropunicea (rode beukhaag) zijn echte beuken en lid van de Fagaceae (beukenfamilie) (4-5 stuks per l.m ) , ze zijn in tegenstelling tot de haagbeuk bladhoudend maar niet groenblijvend. Verschil in snoei : daar waar u een haagbeuk (Carpinus betulus ) om een mooie volle haag te krijgen best door laat groeien tot hij de gewenste hoogte bereikt heeft en hem pas dan gaat snoeien en toppen, dient u bij een echte beukhaag (Fagus sylvatica ) wel regelmatig te toppen en mag u bij het aanplanten gerust de hoofdtak met 1/3 inkorten.

 

De bloeiende fruithaag : TIP !!

Wie over een kleine of middelgrote tuin beschikt en graag een grote varieteit aan heerlijk onbespoten fruit wenst te combineren met een dichte bladverliezende haag , moet ongetwijfeld voor een fruithaag met oude ziekteresistente fruitrassen opteren. Per lopende meter kan je immers 2 boompjes aanplanten, je krijgt een snelle opbrengst door de zwakke onderstammen, het fruit ligt binnen handbereik en het onderhoud en snoei is ook voor de amateur gemakkelijk. (2 boompjes per lm )

CREATIEVE HAAGVORMEN

Je hoeft ook niet steeds op de klassieke haagplanten terug te vallen , ook tal van andere al dan niet bladhoudende planten kunnen met enig gevoel voor creativiteit als haagplant toegepast worden

Acer campestre : veldesdoorn, spaanse aak : deze inheemse soort heeft een zeer dichte takkenstructuur en is aldus goed geschikt voor haagvorming, het is een bijzonder sterke plant die het op iedere niet te droge grond goed doet, één snoeibeurt per jaar volstaat ,- 4 planten per lopende m./ Meer info

Aucuba japonica (taai, winterhard, wintergroen, gepanacheerd blad , bestaat echter ook donkergroen)- 3 per lopende meter

Berberis verruculosa ( zuurbes) ,wintergroene struik met gele bloemen en violette bessen – plantafstand 30cm – 3 l/m – meer info

Chaenomeles superba ( dwergkwee), roodbloeiende bladverliezende – plantafstand : 30-40 cm- 3 per Lm – meer info

Elaeagnus ebbingei (olijfwilg – zeewind resistent, groenblijvend ), geurene roomwitte bloempje, mooi glanzend olijfgroen blad met zilvergrijze onderkant, plantafstand : 3 planten per lopende m , H: 2- 3m. , snoeien tussen mei en september. meer info

Escallonia , wintergroene struik, bloeit met witte, roze of rode bloemen , plantafstand 0,45 m , snoei : na de bloei of in koudere regio’s in maart / april, H: 1,2 – 2,5 m

Hippophae rhamnoides (duindoorn, zanddoorn –zeewind resistent )

Laurocerasus- laurierkers ( wintergroen, zeewind resistent ) -plantafstand 50-70cm

Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’ ( lavendel- lage haag – zeewind tolerant- wintergroen ) , plantafstand 0,3- 0,35m

Mahonia aquifolium ( Mahoniestruik , druifstruik, groenblijvende heester met mooi geveerd blad op hulst lijkend blad )

Osmanthus x burkwoodii (schijnhulst – zeewind resistent)

Photinia fraseri ‘Red Robin’ groenblijvende heester met rood jong loof – plantafstand 1m.

Potentilla fruticosa ( struikganzerik – bossige bladverliezende heester met compacte groei – geschikt voor lage haagjes) – bloeit met heldergele bloemen , plantafstand 30- 40 cm , hoogte 0,5 m tot 1,2 m – snoeien in de lente .

Pyracantha (vuurdoorn , witte bloemen, rode bessen ) , plantafstand : 0,5m tot 0,6m , hoogte 2-3m , lichte snoei in de herfst , stevigere snoei kan in de lente.

Rhododendron ponticum (- wilde variant, paarse bloemen, groenblijvend , goed winterhard ) –meer info over Rhodo’s

Ribes sanguineum ‘King Edward VII’ – bloeit met donkerroze bloemen , plantafstand 30-45 cm , H: 1,5- 2m , snoei: na de bloei enkele scheuten verwijderen .

Rosa rugosa (gemengde bottelroos – zeewind resistent)

Rosa rokoko

Rosa rubiginosa (eglantier)

Salix purpurea ‘Nana’- bittere wilg – lage, bladverliezende bossige struik :

Skimmia japonica (kaarsjesboom – lage haag ) ,decoratieve wintergroene heester, mooi van oktober tot maart, met interessante bloeiwijze.- meer info over Skimmia

Viburnum tinus ( sneeuwbal) – groenblijvend, rijkelijk bloeiend, redelijk winterhard -TIP– meer over de vele Viburnum soorten

Weigelia is vooral als een losse bloeiende haag aan te prijzen

Ilex aquifolium hulsthaag
Craetagushaagmeidoorn
Taxusbaccatahaag2
Leylandihaag2
Paplaurierhaag
KlimophaagHederahelix
Carpinusbetulushaagbeuk

Beukhaag in de herfst. – Fagus sylvatica.

haagbeuk

Haagbeuk – Carpinus betulus

Hedera helix – klimop is wintergroen, snelgroeiend, heeft stevige structuur nodig en regelmatige snoei.

Prunuslusitanicaangustifoliahaag

Prunus lusitanica angustifolia ( Portugese laurier) , wintergroen, goed winterhard , kan strak geschoren worden

Meidoornhaag – Crataegus monogyna.

Ilex aquifolium hulsthaag

Taxus haag – Taxus baccata

Leylandihaag – Cypressocyparis leylandii

Paplaurier – Prunus rotundifolia

Fruithaagappels

Haag met sierappelfruitbomen , kan ook met gewone fruitrassen

OpentuinenRosarugosa

Rosa Rugosa afscheiding , natuurlijk uiterlijk, heerlijk geurend.

Grassenerf grassentuin Boskoop Hakonechloa macra

Hakonechloa macra , mooi als lage haag of erfafscheiding te gebruiken – Foto Grassenerf – Boskoop

Elaeagnusebbingei

Elaeagnus ebbingei – olijfwilg – wintergroen, goede kustplant.

ViburnumtinusGwenlianvn

Viburnum tinus ‘Gwenlian’ – wintergroene, decoratieve struik, de ongeopende bloemen zijn van de herfst tot in de lente opvallend aanwezig , echte bloei – maart/april.

PhotiniafraseriLittleRedRobincloseup

Photinia fraseri ‘Little Red Robin’ , groenblijvend, groen-rood blad.

Plantengids Frankrijk België Verenigd Koningrijk